Anja Ringgren Lovén og Land of Hope – en kamp for de hekseanklagede børn i Nigeria

Anja Ringgren Lovén og Land of Hope. Du har måske hørt navnene før. Men hvem er Anja Ringgren Lovén egentlig, og hvordan hænger hun sammen med Land of Hope? Læs her hvordan en nordjysk kvinde stiftede sin egen nødhjælpsorganisation, der bekæmper overtro og redder hekseanklagede børn fra døden i et af verdens farligste lande.

Book Anja til et foredrag. 

En mærkbar forskel

Anja Ringgren Lovén sidder sammen med Asuquo og Rita på trappetrinene til køkkenet på børnecenteret Land of Hope. De tre taler om skole og fremtiden. Luften er fugtig, vinden let og der er 35 grader varmt. Asuquo er på besøg på Land of Hope, for til dagligt bor han på college og læser jura på universitetet. Han smiler og taler om alle festerne og de hårde eksaminer med stolthed i stemmen. Anja smiler igen. Det er hendes nødhjælpsorganisation Land of Hope, der har givet Asuquo et håb for fremtiden.

 

Væbnet beskyttelse 24 timer i døgnet

Asuquo er blot ét af de 67 børn, som har boet eller bor på Anja’s børnecenter Land of Hope i den sydøstlige delstat Akwa Ibom i Nigeria. Centeret er tre hektar stort, nybygget og summer af liv og leg. Alligevel er Anja omgivet af bevæbnede vagter 24 timer i døgnet, og de følger med hende overalt. Anja er nemlig blevet mål for kidnapning, efter hun blev verdenskendt med redningen af Hope. 

Nigeria er et af verdens farligste lande, og på grund af den meget høje sikkerhedsrisiko frarådes alle rejser til især de sydøstlige delstater. Men danske Anja fra Frederikshavn har tabt sit hjerte til dette sted og de hekseanklagede børn, som hun kæmper for at give et bedre liv. 

Anja Ringgren Lovén beskyttelse

Heksebørn og bekæmpelse af overtro

Alle de børn som Anja Ringgren Lovén og hendes team i Nigeria redder, er blevet beskyldt for at være hekse. Uanset hvem der har beskyldt dem, og hvad grunden har været, betyder denne anklage, at barnet skal udstødes. Familien tager barnet med til en heksedoktor for at ”rense” barnet, som foregår ved en uddrivelsesceremoni, som er meget voldelig. Det hekseanklagede barn bliver udsat for de mest forfærdelige former for tortur. Barnet tvinges til at drikke gift, bliver overhældt med benzin og sat ild til, får skåret lemmer af eller tvinges til at faste i flere uger. Barnet kan ikke vende tilbage til familien, før det har gennemgået denne proces. Dog nægter familien og lokalsamfundet oftest at tage barnet tilbage af frygt for, at barnet vil påvirke dem negativt med sine onde kræfter. 

Mange af børnene overlever næsten ikke torturen, men Anja og hendes team i Nigeria er stålsat på at redde dem, så de kan få et nyt liv på Land of Hope. 

Anja og Land of Hope er af den faste overbevisning, at overtroen skal bekæmpes med oplysningskampagner og uddannelse. Indtil overtroen er besejret af viden, udvikling og fremgang i landet skal børnene sikres en tryg opvækst og uddannelse.

Ingen anden organisation har tidligere målrettet deres indsats mod ”heksebørnene”, før Anja Ringgren Lovén tog sagen i egen hånd og startede sin egen nødhjælpsorganisation Land of Hope. Men hun kunne ikke have gjort det uden støtte fra sit bagland: venner og familie. Fordelene ved at have sin egen organisation er mange, men det alt overskyggende er, at støttekronerne går til det, de er tænkt til: at redde og hjælpe Nigerias heksebørn.

DINNødhjælp heksebørn
DINNødhjælp heksebørn
DINNødhjælp education is the key to success

Ingen anden organisation har tidligere målrettet deres indsats mod ”heksebørnene” før Anja Ringgren Lovén tog sagen i egen hånd og startede sin egen nødhjælpsorganisation DINNødhjælp. Men hun kunne ikke have gjort det uden støtte fra sit bagland; venner og familie. Fordelene ved at have sin egen organisation er mange, men det alt overskyggende er, at støttekronerne går til det, de er tænkt til: at redde og hjælpe Nigerias heksebørn.

“Der er børn der sulter i Afrika”

For Anja var det ikke en mulighed at vende det døve øre til og håbe, at det hele gik over af sig selv. Efter at have set en britisk dokumentar om heksebørn blev hun overvældet af frustration og chok, og hun spurgte sig selv: ”Hvorfor gør ingen noget?”, ”hvorfor er der ingen som taler højt om det, når tusindvis af børn hvert år dør som følge af beskyldningerne?”. Udseendelsen vækkede hendes ønske fra ungdommen om at gøre en forskel for de mest udsatte børn i Afrika.

Fra barnsben lærte hun af sin mor, hvad empati betyder – og at børnene sultede i Afrika.  Det sidste plejede moren at sige, når Anja og hendes tvillingesøster Tina ikke spiste deres aftensmad op.

Omsorg og en forståelse for menneskers forskellige livsvilkår blev altså grundlagt i Anjas barndom. Det fik hende til først at rejse til Malawi i 2009 og derefter Tanzania. Her boede hun hos trængte familier på deres præmisser. At mærke den altoverskyggende sult på egen krop og se den på børnene gjorde et uudsletteligt indtryk. 

Anja stifter DINNødhjælp i 2012, mens hun stadig arbejder som sælger i en tøjbutik i Aarhus. Hun kunne dog ikke glemme de afrikanske heksebørn, og derfor siger hun sit arbejde op året efter og sælger alt, hvad hun ejer, så hun kan rejse til Nigeria for at redde de børn, hun havde set i dokumentaren.

Anja Ringgren Lovén i Malawi med Folkekirkens Nødhjælp

Kærligheden og frugten deraf

Tilbage på Land of Hope nikker Asuquo og Rita genkendende til Anjas rosende ord om den store fodboldbane med de nye mål. Ved siden af banen flages der med fire flag: et for Nigeria, et for Danmark, et med Land of Hope´s logo og et med ACAEDF’s logo  (søsterorganisationen i Nigeria).

Pludselig kalder David på Anja. Han skal bruge hendes hjælp. Sammen med David har Anja sønnen David Jr. Selvom Anja ikke kom til Afrika for at finde en kæreste, imponerede David hende med sin store erfaring og passion for at kæmpe for heksebørnenes rettigheder. Venskab udviklede sig til kærlighed, og i dag kender David Jr. lufthavnene mellem Nigeria og Danmark.

Anja Ringgren Lovén og David Emmanuel Umen
David Emmanuel Umem og David Junior
DINNødhjælp ACAEDF

Vigtigt at gøre tingene korrekt

Når overtroen stadig hersker i Nigeria, er det Anjas opfattelse, at det skyldes den massive fattigdom og manglende uddannelse. Der er ingen grund til at pege fingre, men al grund til at oplyse. I dag kender de fleste landsbyer hende og Land of Hope´s arbejde. Dette gør en forskel, når børn bliver anklaget og står til at miste livet, fordi landsbyerne og heksedoktorerne kan kontakte Anja og David og lade dem hente børnene med den nødvendige tilladelse fra de nigerianske myndigheder. Med David, som snart er færdiguddannet advokat, er der styr på love og regler. Tingene skal gøres efter bogen for at undgå korruption og livsfarlige sammenstød med politi og myndighederne. 

Fakta om det at fjerne et barn fra sin familie i Nigeria

  • Man må ikke bare fjerne et barn fra en landsby, selvom barnet er anklaget for at være en heks. Det er nemlig kidnapning.
  • Før et barn må fjernes fra sin familie og landsby, skal en række offentlige dokumenter være i orden. Der kan gå op til flere dage før dokumenterne er færdige.
  • Den gode relation til de lokale landsbyer og heksedoktorer er af stor betydning. Når et barn bliver “godkendt til at komme med Anja” af landsbyen og heksedoktoren sikres det, at samarbejdet fungerer fremadrettet, hvis nye hekseanklager skulle opstå.

Land of Hope – en sikker base og afsæt til en god fremtid

Måden at leve og arbejde på i Nigeria er en verden til forskel fra danske forhold. Det fandt de danske ingeniører, der tegnede ”Land of Hope” ud af. De mente, at det ville tage flere år at opføre børnecenteret. Det tog de nigerianske håndværkere et enkelt år.

Og på blot et år kan Anja Ringgren Loven og Land of Hope gøre en fremtid til forskel for de børn, som uskyldigt er ofre for overtroen om, at der findes hekse. Hekse som ifølge overtroen er skyld i, at høsten slår fejl, landsbyboere bliver syge eller landbrugsdyr dør.

Arbejdet har allerede båret frugt. 74 børn er blevet reddet. De har fået lægehjælp, omsorg, kærlighed og en sikker base. Mindst lige så vigtigt er det, at de er sikret en uddannelse for livet med støtte fra Land of Hope.

DINNødhjælp Land of Hope
DINNødhjælp Land of Hope
DINNødhjælp Land of Hope

Land of Hope i verdens søgelys

Der er også set en øget medieopmærksomhed omkring heksebørnene og Anjas arbejde. Dalai Lama inviterede i efteråret 2017 Anja på besøg i hans hjem, hvor han kaldte hende ”en af sine helte”. For en gæv nordjyde er det alligevel noget af et skulderklap. På samme måde som det var, da Anja blev kåret til verdens mest inspirerende person i 2016 af OOOM Magazine. Barack Obama blev nr. 2 på samme liste.

Omverdenens anerkendelse og de håndgribelige beviser på, at Anja og Land of Hope´s arbejde gør en reel forskel, er bærende i det daglige arbejde.

Men uden de mange frivilliges hjælp, støtten fra medlemskaber, enkeltbeløb, erhvervssponsorer og andre hjælpende kræfter gik det ikke.

De er alle grunden til, at Asuquo og Rita nu rejser sig fra Anjas trygge arme og løber over mod fodboldbanen. Der er en kamp, der skal vindes.

Anja Ringgren Lovén og Dalai Lama