Spørgsmål / svar

Herunder finder I svar på de spørgsmål, vi oftest får stillet fra skoleelever, der laver projekt om DINNødhjælp.

Hvad er DINNødhjælp?

DINNødhjælp er en dansk humanitær non-profit organisation, stiftet i 2012 af danske Anja Ringgren Lovén. Organisationens primære formål er at hjælpe de såkaldte heksebørn i Nigeria. Heksebørn er børn der anklages for at være hekse og på baggrund heraf tortureres – mange dør af deres kvæstelser, udstødes eller dræbes af lokalsamfundet.

Hvorfor stiftede Anja organisationen?

Anja så i 2008 en dokumentar ved navn ”Afrikas heksebørn”, da dokumentaren sluttede var hun i chok. I chok over at finde ud af, at der i Nigeria er børn der bliver beskyldt for, at være hekse hvorefter de bliver tortureret og slået ihjel. Det var her hun besluttede, at hvis hun nogensinde fik sin egen nødhjælpsorganisation, så skulle hun støtte de såkaldte “heksebørn”.

Hun opsagde sin stilling som butikschef i 2011 for at rejse til Afrika, hvor hun i 3 måneder arbejdede som observatør og nødhjælpsarbejder. Her oplevede hun en så ekstrem fattigdom og sult, som hun på ingen måder kunne glemme igen. Hun besluttede sig derfor for, at hun resten af sit liv ville kæmpe imod fattigdom og sult i Afrika og støtte verdens fattigste til et mere værdigt liv.

Hvad er det vigtigte for Anja?

Det er vigtig for Anja at vide, at hver en krone bliver anvendt rigtigt til fordel for børnene. Anjas hjerte ligger hos de afrikanske børn og særligt heksebørnene. Anja rejser selv til Afrika med DINNødhjælps indsamlinger for at sikre, at pengene ender i de rigtige hænder. For Anja er DINNødhjælps største styrke, at hun selv kan rejse af sted og sikre, at hver én krone bliver brugt rigtigt.

Hvilke redningsaktion har været den Anja husker bedst?

Alle redningsaktioner er nogle Anja husker tydeligt, og man kan ikke skille én enkelt ud fra de andre.  Derfor er det hellere ikke muligt at gå i detaljer, da det er for følsomt et emne. Men en ting er sikkert, alle vores børn får, den rigtige pleje, kærlighed og beskyttelse.

Hvad er formålet med børnecenteret?

Formålet med børnecenteret er at sikre at alle børn i Akwa Ibom der bliver beskyldt for at være hekse har mulighed for at komme i skole. Sideløbende med børnecenteret og at få børnene i skole, arbejder DINNødhjælp også med at promovere vigtigheden af uddannelse, så børnene får samme muligheder som børn fra velstillede familier.

Hvorfor er oplysningsarbejdet vigtigt?

På vores børnecenter har vi et vigtigt motto: “Education is the key to success”. Det hjælper ikke noget blot at redde børn der bliver beskyldt for at være hekse. Det ændrer ikke noget ved den stærkt stigende overtro. For at bekæmpe overtroen skal vi arbejde med oplysning i lokalsamfundene hvor overtroen hersker, og sørge for at børnene vi redder får en uddannelse. Uddannelse skaber udvikling. Uddannelse er en menneskeret og en af de vigtigste forudsætninger for et lands langsigtede udvikling. Pt. er Nigeria det land i Afrika der har flest børn ude af skolen. Den udvikling skal DINNødhjælp være med til at sætte en stopper for. Og vi kan ikke ændre på overtroen hvis vi ikke laver oplysningsarbejde.

Hvad er årsagerne til, at børn bliver anklaget for at være hekse?

Hekseanklager er et stigende problem i mange afrikanske lande, specielt i Nigeria.

Årsagerne til hekseanklagerne kan være pga. død og sygdom i familien. Det kan være en fejlslagen høst, fyringer eller barnløshed. Ifølge traditionel afrikansk tro har alting en overnaturlig årsag, og det er ofte børn der bliver gjort til syndebukke.

Hvem beskylder børnene for at være hekse?

Når et barn bliver beskyldt for at være en heks er det ofte, at denne beskyldning kommer fra enten en onkel, bedstemor, stedmor/far, naboer, folk fra landsbyen og præsten. Det er faktisk meget sjældent, at hekseanklagerne kommer direkte fra børnenes egne forældre. Når først et barn er blevet beskyldt for at være heks, er der ingen vej tilbage.

Hvilke konsekvenser har det for børnene, der bliver beskyldt for at være ”heksebørn”?

Landsbybeboerne vil kræve, at barnet enten får uddrevet de såkaldte onde ånder via natlige hekseuddrivelser (eksorcisme), som bliver udført af de lokale præster i landsbykirken. Eller at forældrene bringer barnet til en heksedoktor, som også har “magic power” til at uddrive heksen i barnet! Men dette koster mange penge, og overtroen er størst i de mest fattige områder. Børnene bliver derfor ofte tortureret og slået ihjel. Forældrene tror også selv, at barnet er forhekset, hvis det er en præst, som har udpeget barnet til at være heks. Barnet bliver slået ihjel enten ved at de bliver halshugget, begravet levende, brændt levende og simpelthen banket/tortureret ihjel.

Hvor stammer overtro fra, og hvilken betydning har overtroen i Afrika?

I løbet af de seneste 50 år i Nigeria er der udsprunget mange nye, selvstændige kirker med rødder i Pinsebevægelsen. Kirkerne er karismatiske, og de bruger rytmiske sange og dans i gudstjenesterne. De lægger vægt på helbredelse gennem håndspålæggelse, og evnen til at tale i profetier. Og til forskel fra den officielle pinsekirke, giver kirkerne plads til den traditionelle afrikanske tro på hekseri, trolddomskraft og sort magi.

Hvor i Afrika er overtroen værst?

Overtroen i Nigeria er mest udbredt i staterne Cross River State, Rivers State og Akwa Ibom, hvor DINNødhjælp arbejder. I Akwa Ibom blandes pinsebevægelsens kristendomsopfattelse med lokale stammereligioner til en livsfarlig cocktail, der involverer tro på hekse og hekseuddrivelse.

Findes der overtro I andre lande end Nigeria?

Troen på hekse, sort magi og trolddom findes ikke blot i Afrika. Det eksisterer i hele verden, og det er ikke en decideret “afrikansk ting”. Heksejagt går flere hundrede år tilbage, og man møder den også i den danske historie. Hvert år til Sankt Hans brænder vi hekse på bålet. Millioner af uskyldige mennesker er igennem verdenshistorien blevet dræbt pga. overtro og hekseri. Værst er det gået ud over børn og kvinder.

Hvorfor halter udviklingen bagefter i Nigeria?

Hvorfor er vi i Danmark kommet videre? Og hvorfor står tiden stille i de fattige landsbyer i Nigeria, hvor overtroen hersker, som den gjorde det i Danmark i 1500-1600 tallet? Det er der to hovedårsager til: Uvidenhed og fattigdom. Hvor der er ekstrem fattigdom, er der ofte også uvidenhed. Fattigdom betyder, at børnene ikke kommer i skole. Når børn ikke kommer i skole, stoppes udviklingen, og tiden går i stå. Det hele hænger sammen. Og den nigerianske regering gør ikke noget for at komme overtroen til livs!

Hvad sker der med de børn i kommer ud til og redder?

De overlevende børn forsøger Anja og teamet i Nigeria at redde, hvorefter børnene indlogeres på DINNødhjælp’s børnecenter i Nigeria. Børnene modtager masser af omsorg, kærlighed medicinsk behandling, kost/logi og skolegang, der samlet skal gøre børnene til stærke og selvstændige samfundsborgere.

Hvor mange børn har i reddet ?

Det er oplyst på forsiden af dinnoedhjaelp.dk hvor mange børn, der på nuværende tidspunkt bor på Land of Hope.

Hvordan hjælper et sponsorat til jeres arbejde?

Alle donationer er med til at redde liv. DINNødhjælps humanitære arbejde gør ikke blot en forskel for det enkelte barn vi redder, det hjælper os til at kunne fortsætte vores oplysningsarbejde som er det vigtigste led i bekæmpelsen af overtroen. Sponsorater gør at vi kan fortsætte med at drive vores børnecenter, give børnene en mulighed for at komme i skole og redde flere børn i fremtiden.

Hvorfor er donationer vigtige?

Donationerne bruges blandt andet på oplysningsarbejde i Nigeria, som er en vigtig faktor i vores arbejde med at udrydde overtroen på hekse. Desuden bruges donationerne på at sikre driften på DINNødhjælp’s børnecenter i Nigeria kaldet “Land of Hope”. I driften indgår blandt andet børnenes vigtige skolegang og uddannelse, ernæringsrigtig og proteinrig mad, medicin og meget mere.

Hvad kan vi gøre for at hjælpe børnene?

Herunder kommer der nogle forslag, til hvordan I kan gøre det:

Facebook
Facebook giver dig mulighed for at starte din egen indsamling til fordel for DINNødhjælp. Først skal du gå ind på DINNødhjælp’s facebookside eller på Anja’s officielle facebookside. Øverst på siderne har du mulighed for at starte en indsamling (fundraising). Skriv en god tekst om hvorfor du har startet indsamlingen, og hvorfor DU ønsker at støtte vores arbejde. Indsæt et godt foto, og så er du allerede godt i gang. – vær opmærksom på at angive korrekt information om DINNødhjælp.

betternow.org
Vi er godkendt ved www.betternow.org og her kan du gå ind, og starte din egen personlige indsamling. Gå ind på deres hjemmeside, tryk på ”start indsamling”, skriv en god tekst om hvorfor du har startet indsamlingen, og hvorfor DU ønsker at støtte vores arbejde. Indsæt et godt foto, og så er du allerede godt i gang. – vær opmærksom på at angive korrekt information om DINNødhjælp. Læs mere her: https://www.betternow.org/dk/how-it-works

Husk at dele din indsamling med dine venner på Facebook og opfordre dem til også at dele den, på den måde skaber du mere opmærksomhed om din indsamling.

Videre kan du samle ind på din egen måde ved f.eks. at samle ind på din skole, til loppemarkedet eller andet, kun fantasien sætter grænser. Sørg for at dele budskabet med familie og venner, og fortæl dem hvorfor de skal hjælpe dig, med at støtte DINNødhjælp.